درخواست برای پول، حتی در قالب سرمایه ی اولیه یک کاسبی، کار آسانی نیست. اما یک کارآفرین چاره ای جز جذب سرمایه ندارد. باید بر عوامل بازدارنده چیره شود و برای جلب توجه سرمایه گذاران با بقیه کارآفرینان رقابت کند. فرصت هایی که برای این کار محیا می شوند محدود و گاهی غیر مترقبه هستند بنابراین باید از حالا به شیوه های ارائه فکر کنید، برنامه ریزی کنید و خود را برای تبدیل موقعیت به فرصت آماده کنید.
به یاد داشته باشید که سرمایه گذاران بالقوه شما فقط بانکها و موسسات مالی نیستند. باید در اطرافیان و آشنایان هم به دنبال پتانسیل سرمایه گذاری باشید و از تمام شبکه های اجتماعی تان برای پیدا کردن کسانی که مایل هستند در مورد ایده شما بدانند استفاده کنید. اما پیدا کردن علاقه مندانی که توانایی سرمایه گذاری دارند تنها قسمتی از فرایند جذب سرمایه است. در مرحله بعد شما باید بتوانید ایده ی کاری تان را بفروشید. طرح کسب و کارتان راهنمای خوبی ست که اهداف، بازار، راهکارهای عملی و امتیاز رقابتی کسب و کار شما را روشن می کند. ولی طرح کسب و کار برای جلب توجه سرمایه گذاران کافی نیست. شما باید طرح کسب و کارتان را به شکلی تاثیرگذار ارائه دهید. یک ارائه ی غیرشفاف یا کسل کننده می تواند بهترین ایده ها را بیارزش جلوه دهد.
در جلسه ارائه
۱. چند نسخه از طرح کامل کسب وکارتان را با خود به همراه داشته باشید تا اگر لازم شد تحویل سرمایه گذاران بدهید.
۲. پیش از ورود به محل بحث، خلاصه ای از طرحتان را در کمتر از یک صفحه تهیه و در اختیار تمام افراد حاضر در جلسه قرار دهید. لغات کلیدی را در این صفحه خلاصه، پررنگ کنید.
۳. مستقیما وارد اصل مطلب و ارائه طرح تجاری خود نشوید. برای شکستن یخ جلسه ایده خود را با یک شوخی مرتبط و یا عنوان یک نکته جالب مطرح کنید. این کار شما سرمایه گذار را تحت تاثیر قرار خواهد داد، تا اینکه مستقیما وارد واکاوی طرح تجاری خود شوید.
۴. ارائه شما نباید بیش از بیست دقیقه طول بکشد. در این مدت زمان، مخاطب شما حوصله کافی برای توجه دقیق به ارائه شما را دارد. پس کوتاه و روان نکات مهم و کلیدی را بیان کنید.
۵. از امکانات تصویری و صوتی مانند نمایش اسلایدهای پاورپوینت و عکس برای جذب سرمایه گذاران استفاده کنید. اطلاعات طرحتان را با جملاتی ساده، کوتاه، روان و شماره بندی شده وارد اسلایدها کنید. لغت های کلیدی را پررنگ کنید. مطمئن شوید که قسمتهای کلیدی طرحتان را در مرکز بحث قرار دادهاید و بر سایر قسمتها چیرگی دارند.
اسلایدهای شما باید شامل بخش های زیر باشد:
- مشخصات کلی کسب و کار شما
- نام(برند) و مشخصات کار شما،
- نام صاحبان کار و شریکان شما و
- چرا این کار را آغاز می کنید؟
- خدمات یا محصولاتی که به مشتری ارائه میدهید
- راهکارهای بازاریابی و امتیاز رقابتی شما
- مشکلات احتمالی که با آنها روبهرو خواهید شد و راهکارهایی که برای مقابله درنظر گرفته اید
- نحوه پیادهسازی طرح کسب و کار و پیش بینیهزینههای مالی
- نیازهای مالی و هزینهها
- خلاصه مطالب و جمع بندی
۶. بعد از ارائه طرحتان اطلاعات تماس خود را در اختیار جمع حاضر قرار دهید. این کار شما را با انگیزه و دردسترس جلوه می کند؛ همچنین شیوه خوبی برای ساختن شبکه اجتماعی شماست.
این روند، جریان آرام و پایدار کسب و کار شما را نشان میدهد. گذر برنامه ریزی شده از موضوعی به موضوعی دیگر، از نگرانی فراموش شدن جزئیات مهم می کاهد.
نکات راهکاری
۱. پیش از رفتن به جلسه، حتما چند بار با درنظر گرفتن زمان، برای خودتان و یا در حضور دوستانتان طرح را ارائه کنید.
۲. سوالات احتمالی شنونده/مخاطب خود را از قبل پیش بینی کنید تا بتوانید جوابهای آنها را آماده داشته باشید.
۳. در مورد ایده کاری تان فروتنی و تعارف بی دلیل و بیش از حد نکنید. باید به سرمایه گذار بقبولانید که توانایی و مهارت لازم را برای عملی کردن ایده تان دارید.
۴. درباره موفقیت کسب و کار یا سود دهی آن اغراق نیز نکنید. سرمایه گذار باید بتواند ادعاهای شما را واقع گرا بداند و باور کند. با تاکید بر تجارب موفق و تکیه بر امتیازهای طرحتان نسبت به رقبای حاضر در بازار، سودده بودن کسب وکارتان را به آنان نشان دهید.
۵. انعطاف پذیری خود را در برابر سلایق و روحیات متفاوت مشتریان ثابت کنید.
۶. دقیق، زیرک، و نکته سنج باشید. در حین توضیح دادن، تمام عکس العمل های مثبت و منفی مخاطب خود را زیر نظر داشته باشید و براساس آن عکس العمل مناسب و هوشمندانه نشان دهید.
۷. اعتماد به نفس داشته باشید. به خاطر داشته باشید بیشتر محدودیتهایی که ما از خود و محیطمان می سازیم، ذهنی و غیرواقعی هستند.
۸. به مخاطب خود فرصت فکر کردن و انتخاب بدهید. هرگز خود و محصولتان را بر او تحمیل نکنید.
۹. اگر ایرادی در محصول یا سرویس تان وجود دارد، آن را بیان کنید؛ راه حلی را هم که برای رفع مشکل در نظر گرفته اید مطرح کنید.
۱۰. طبیعت سرمایه گذار ریسک پذیر بودن است اما این به معنای بی گدار به آب زدن نیست. باید به سرمایه گذار اطمینان خاطر دهید که ریسک ها را کاهش داده و به خوبی مدیریت می کنید.
نظرات شما عزیزان:
:: برچسبها: راه حل بیابید چگونه طرح کسبوکار را به سرمایهگذاران ارائه دهیم؟ ,